Olle Widells Specialarbete
Titel: "Hur man skapar sin egen Websajt"
Handledare: Erik Svärd

Tillbaka till förstasidan!

Avgränsare

När jag först började tänka på vad jag skulle göra som specialarbete, så tänkte jag att kanske borde jag göra ett arbete om något som jag är intresserad av. När jag hade kommit så långt, fick jag tänka efter vad det egentligen var som jag var intresserad av i livet. Det var inte så svårt. Jag har nämligen bara tre stora fritidsintressen; Lisa (flickvän), musiken och datorn.

Det första alternativet uteslöt jag ganska snabbt, eftersom ett sådant arbete skulle bli alltför stort och omfattande. Då återstod alltså två alternativ, men eftersom jag går en teknisk utbildning, så bestämde jag mig för att göra något på min dator.

Varför blev det HTML då? Jo, för att den mesta tiden framför datorn går åt till Internet och framförallt till HTML-programmering. Jag har, under de knappt två år jag haft sidor på Internet, gjort uppåt tvåhundra sidor med varierande innehåll. De har handlat om allt från bävrar och citat till musik och kontaktförmedlingar. Alla dessa sidor har jag samlat ihop till en inte helt liten websajt som jag kallar OlleWeb. Något fristående från denna sajt är WiRoy's Kontaktförmedling som jag startade tillsammans med Pierre Roy hösten 1996. Jag sköter nu driften av denna sajt, som är något av "flaggskeppet i min armada" av sidor, med ungefär 15000 besökare per månad! Den var med i webTV den 4 januari och recenserades med 6 av 10 poäng i Internet World (nummer 2 och 3) den 18 mars respektive 15 april.

Så nu tänkte jag låta alla som vill, men inte vet hur de ska göra, få chansen att publicera sina egna sidor på nätet. Allt de behöver göra är att läsa mitt specialarbete, "Hur man skapar sin egen Websajt". Arbetet är uppdelat i tre delar; "Interaktiv guide till egen websajt", "Länkar" och "WiRoy's Kontaktförmedling". I arbetet finns även länkar till sajter med ytterligare information och sajter där man kan lägga upp HTML-sidor. Kontaktförmedlingen finns med som ett exempel på en mycket populär och uppskattad sajt. Hela arbetet fungerar alltså som en interaktiv handbok i HTML-format.

Avgränsare

Så här blev specialarbetet till

Så finns det nu här till slut, mitt specialarbete. Efter några månaders HTML- och Javasnickrande är det klart, om nu en websajt någonsin kan bli klar. Man vill alltid komplettera och förnya allt eftersom man kommer på nya, bättre lösningar. Man kan likna det med att skriva musik; det finns alltid nya toner och harmonier som man tycker passar bättre. Nu har jag i alla fall bestämt att det är klart.

Har jag nu lärt mig någonting av det här arbetet? Ja, självklart! Som HTML-konstruktör blir man aldrig fullärd. Det finns alltid någon liten del av språket som man inte har stött på tidigare. Den här gången har jag framförallt lärt mig mer Java än vad jag kunde förut.


Vad innehåller arbetet då? Jo, den största delen är "Guide till egen websajt". 140 HTML-sidor närmare bestämt. Man kan inte tro att den består av så många sidor, fast om man tänker på alla inbyggda valmöjligheter så förstår man bättre. Det var den mest tidsödande delen av skapandet av detta arbete. Jag var tvungen att försöka lösa interaktiviteten på ett praktiskt sätt. Efter många olika varianter har jag nu fastnat för den utformning som jag tycker bäst om.
Testa gärna guiden med olika val och se vad som kommer fram i slutändan. Du kan även testa att gå igenom guiden med en gammal webläsare, typ Netscape 1.1, men den är främst anpassad för Netscape 3.01 med Java.

Den andra delen, "Länkar", är tänkt att användas som en fortsättning på "Guide till egen websajt". Där kan du ladda hem program som du kan använda för att konstruera websidor.

Sist men inte minst är den tredje delen, "WiRoy's Kontaktförmedling". Det är min mest välkända sajt, som finns med som ett exempel på hur en sajt kan se ut. I skrivande stund har den haft 51500 besökare och varje dag besöks den av cirka 500 personer.


De här programmen har jag använt mig av:

  • Netscape Navigator 3.01
  • Allaire HomeSite 2.5
  • WS_FTP 95.08.19
  • Microsoft Publisher 95
  • Lview Pro 1.D2
  • Microsoft Paint
  • Mapedit 2.1
  • CSE 3310 HTML Validator 2.00
Alla sidorna är noga testade och granskade av mig själv.

Titta nu på mitt specialarbete!


Avgränsare

Detta arbete ser bäst ut med 800*600 upplösning, 256 färger, Windows 95 och Netscape 3.x!
15367 besökare har varit här hittills.
Senaste ändring: fredag 2 juni 2006 10:05:21
© Copyright 1997 Olle Widell (Klass Te3bGripenskolan)