OlleWeb Menu
Olles trombonsida

Trombon

NotMP3Not

Spelar du trombon och söker någonstans att spela i Uppsala? Attraktionsorkestern är en glad studentorkester som håller till på Norrlands nation. De söker just nu (hösten 2013) trombonister, så surfa in på www.attra.nu och kontakta dem om du är sugen!


Sommaren år 2000 träffades fem trombonister på kursen "RUM:s Blåsarsymfoniker" i Kalmar. En av dessa trombonister (Mikael Karlsson) hade med sig ett eget arrangemang på en låt från ett dataspel (Castle Master). Trombonisterna spelade låten på den årligt återkommande sektionspresentationen (00-08-01) och bestämde sig dagen efter (00-08-02) för att göra en halvseriös inspelning av den. Sagt och gjort, här finns nu resultatet. Lyssna och njut!

Ljudfiler: Medverkande:
 • Anders Gunnarsson
 • Mikael Karlsson
 • Marcus Lundquist
 • Olle Widell
 • Olov Wimark


Lyssna på mig när jag spelar det egna arrangemang som jag spelade på invigningen av "Internet för alla" på Culturum i Nyköping den 9 mars 1996. Inspelningen är gjord den 16 januari 1999 och låten heter "Internet" (251 kB). Om du vill ha något mindre kan du lyssna på en bit av "Nationalsången" (84 kB) eller på en bit av "Eurovisionslåten" (23 kB).

Waveline

Här kan du hitta trombonfakta & länkar till en massa trombonsidor!

Kortfakta om trombonen

Trombon/dragbasun är ett av de viktigare mässingsblåsinstrumenten. Att trombonen är nära besläktad med trumpeten kan man se på namnet som betyder just stor trumpet.

De första trombonerna var raka som (fanfar-)trumpeter och dragmekanismen uppfanns inte förrän på 1400-talet. Genom dragmekanismen kan varje naturton sänkas med 1-6 halvtoner, vilket ger trombonen en fullständig kromatisk skala. En senare konstruktion med ventiler finns också, men den har både sämre renhet och sämre klangkvalitet och används främst i militärmusiken. I symfoni- och operaorkestern förekommer endast dragbasunen.

De vanligast förkommande storlekarna är tenor- och bastromboner. Alttrombonen förekommer ibland medan kontrabastrombonen, som finns i Wagners musik, är ovanlig. Dagens bastromboner använder ett mindre ventilsystem för bastonerna medan den äkta bastrombonen använder ett längre drag. Även alt- och tenortromboner kan vara utrustade med en enkel ventil för att täcka den lucka som uppstår längst ner i tonomfånget.

På grund av att trombonen hade tillgång till en kromatisk skala fick den tidigt en mycket mer allsidig användning än horn och trumpeter som endast hade naturtoner. Alltsedan 1600-talet är den vanlig i operan och kantaten men det var Beethoven som i sin femte symfoni först använde trombonen i just denna kompositionsform.

Typiska verk där trombonen är karakteristisk är:

 • Trollflöjten (Mozart), Isisprästerna
 • Don Giovanni (Mozart), guvernörens vålnad
 • Requiem (Mozart), Tuba mirum (domedagsbasunen)
 • Ouvertyren till Tannhäuser (Wagner), pilgrimskören
 • Tjajkovskijs Pathétiquesymfoni, första satsens höjdpunkt
 • Brahms fjärde symfoni, fjärde satsen

Som soloinstrument i det klassiska området är trombonen sparsamt använd. "En trombon på ett konsertpodium är lika illa som dragspel i kyrkan" finns det personer som säger. (Tänk så fel man kan ha!) Däremot förekommer den betydligt mer inom jazzmusiken.


Trombonlänkar

Trombonsektionen i Arméns Musikkår 1998En av de bättre trombonsektionerna genom tiderna
Christian LindbergEn av världens bästa trombonister
Nils LandgrenJazz- och funktrombonist
Ray AndersonAmerikansk jazztrombonist
Joseph AlessiJoseph Alessi's slidearea.com
International Trombone AssociationInternationell trombonförening
René Laanen Trombone HomepageTrombonister i Världen och länkar
The Trombone Home PageDen bästa trombonsidan
TROMBONISTICALISMSTrombon site
Bach Stradivarius trombonerBra tromboner!
RUM:s hemsidaRiksförbundet Unga Musikanter
Uppsala BlåsarsinfoniettaBlåsorkester i Uppsala
AttraktionsorkesternStorband i Uppsala
Oxelösunds StadsmusikkårMusikkåren i Oxelösund
Oxelösound Big BandStorband i Oxelösund
BRASSOXBrassensemble i Oxelösund
Göteborg kammarbrassBrassensemble i Göteborg


Senaste ändring: måndag 17 mars 2014 20:45:10
© 2018 Olle Widell